Sony heeft weer een nieuwe telefoon aangekondigd in de Xperia Z1-lijn. Er was eerste al een gewone Xperia Z, toen kwam de Xperia Z1 en nu is het dus de beurt aan de Sony Xperia Z1 Compact. Waar de andere twee telefoons een formaat hadden van 5 inch, doet de Compact het wat kleiner, met 4.3 inch, wat nog een prima formaat is voor een telefoon. Misschien zelfs prettiger, want je kan overal bij met je hand, hij ligt perfect in je hand en hij past prima in je broekzak.

Wat een leuke feature aan de Xperia Z telefoons zijn, is dat ze water- en stofdicht zijn, zo ook de Z1 Compact. Hij kan anderhalve meter onder water voor een periode van 30 minuten volhouden.
De Xperia Z1 Compact is in vier verschillende kleuren beschikbaar, zwart, lime (geel), wit en roze.

Sony-Xperia-Z1-Compact

 Scherm

Het scherm van de Xperia Z1 Compact is dus kleiner geworden, maar met 4,3 inch is die nog steeds wel groter dan een iPhone 5(s). Omdat het scherm kleiner is gemaakt is de resolutie ook minder hoog, 1280 x 20 pixels. In de praktijk zal je hier niks van merken, want de pixeldichtheid ligt met 342 ppi nog ruim boven 300 ppi. Boven de 300 ppi klinkt het alleen maar leuk, want de pixels zijn dan al niet meer te onderscheiden. De Xperia Z1 Compact heeft alsnog een scherper scherm dan de toptelefoons van Apple (5,5s,5c).

De afmetingen van de telefoon zijn:¬†127 x 65 x 9.5 mm met een gewicht van slechts 137 gram. Dat is toch zo’n 20% lichter als de Z1.

Camera

De Xperia Z1 Compact beschikt over een top camera, met 21.7 megapixels! De foto’s die je hiermee kan maken zijn daardoor meer dan gemiddeld, en heb je eigenlijk geen aparte camera bij nodig. De camera heeft verder nog functies als autofocus, LED flitser, touch focus, geo-tagging, panorama, beeldstabilisatie, HDR en gezichtsherkenning.

Processor

De processor van de Z1 Compact is een indrukwekkende, namelijk de Snapdragon 800. Deze zit ingebouwd in de meeste vlaggenschepen van verschillende merken, maar die moeten over het algemeen een grotere telefoon ‘helpen’, namelijk met 5 inch. De Compact is een kleinere versie en kan daardoor nog meer snelheid uit de al snelle processor halen. De Snapdragon 800 heeft een kloksnelheid van 2.2 GHz. De telefoon heeft verder de beschikking over 2 GB aan werkgeheugen, wat meer dan genoeg moet zijn. De telefoon draait op Android 4.3 Jelly Bean, maar Sony heeft al door laten schemeren dat de nieuwe versie van Android 4.4 KitKat snel op de Xperia Z1 Compact uitkomt.

Accu

Omdat het scherm een stuk kleiner is dan die van zijn broers (de Xperia Z en Xperia Z1), hoeft er een minder grote batterij is om hetzelfde niveau te halen. De Xperia Z1 Compact beschikt daarom over een 2300 mAh accu dit een standby-tijd van 670 uur moet halen en een spreektijd van 600 minuten. Omdat naast de schermgrootte ook de resolutie verschilt, gaat er eigenlijk niks verloren van de accuduur van zijn broers. De Xperia Z1 Compact heeft dus een prima accuduur!

Prijs

Wil je de Sony Xperia Z1 Compact gaan kopen? De richtprijs is Nederland is 549 euro, maar dit zal snel gaan zakken bij de verkopers. Tuurlijk is het ook mogelijk om de telefoon in combinatie met een abonnement te kopen, hierdoor betaal je maandelijks een bedrag en krijg je de Xperia Z1 Compact gratis of voor een gereduceerd tarief.